|
Satellitium 7 lat(a), 8 mies. temu
|
|
|
Dla wyjasnienia: z satellitium mówimy, gdy posiadamy grupę trzech lub więcej planet w jednym znaku i domu. Ważne jest to, by właśnie były w tym samym domu i znaku, inaczej ich działanie nie jest już tak silne.
Należy rozróznić przy tym dwie sytuacje:
I - gdy satellitium znajduje się jego dyspozytor czyli władca, albo jest związany z satellitium pozytywnym aspektem
oraz
II - gdy dyspozytor nie jest obecny.
i tu rodzi się wątpliwość wytłuszczony teks znalazłam u P. Leona Zawadzkiego - tylko tam. Oceniam ,że sprawa nie jest tak oczywista, z tych pozytywnych aspektów to uwzględzniamy trygon? sekstyl jeszcze też? A pozostałe? Zalecana ostrożność?
I czy dyspozytor ZNAKU wchodzi jedynie w grę, czy Domu też?
Zdaję sobie sprawę, że to trudne pytanie, ale może mieliście do czynienia z takim układem planet? Interpretacja I i II na tyle są odmienne, że zauważyć różnicę raczej łatwo powinno być...
Pozdrawiam!
|
|
|
|
|
|
|
satellitium 7 lat(a), 8 mies. temu
|
|
|
Np. Słońce, Merkury, Uran, Pluton w Pannie - analityczna głębia umysłu, bo Merkury w znaku. Fakt, choć naukowcem nie jest ;)
Albo Księżyc Merkury Uran w Wadze - wachania skrajne, bezwolność. Fakt
Ma ktoś inne przykłady?
|
|
|
|
|
|
|
Re: satellitium 7 lat(a), 8 mies. temu
|
|
|
"Panna przede wszystkim daje nadmierny krytycyzm, kłótliwość, straszną drobiazgowość i dociekliwość."
;)
Pozdro
Panto
|
|
|
|
|
|
|
Re: satellitium 7 lat(a), 8 mies. temu
|
|
|
No i własnie - obserwując takie satellitium, którego dyspozytor przebywa w innym znaku, ale aspektuje je trygonem, mogę powiedzieć, że zmiennie jest. Czasem upierdliwość głównie, czasem błyskotliwość i analiza, że nikt nie nadąży. Sprawdzę powyższe z tranzytami i dyrekcjami dyspozytora. Proszę, jeśli macie podobny przykład, sprawdźcie, bo może znów ponosi mnie wyobraźnia?
|
|
|
|
|
|
|
Re: Satellitium 1 Rok, 5 mies. temu
|
|
Korzystne działanie przez obecność dyspozytora w satellitium nie jest dla mnie tak oczywiste jak podaja podręczniki np. satellitium w Strzelcu z obecnym w nim w nim Jowiszem jest charakterystyczne dla kapłanów, natomiast brak Jowisza powoduje ateizm.
Woody Allen www.astro.com/astro-databank/Allen,_Woody
jest ateistą mimo, że posiada Jowisza w satellitium.
Zastanawia mnie działanie maleficzne i beneficzne planet w satellitium.
Wyobraźmy sobie, że mamy satellitium w Raku z obecnym w nim Księżycem, Saturnem i Jowiszem albo satellitium w Wadze z Wenus, Marsem i Saturnem.
Czy malefiki w detrymencie jakgdyby „zakażą” to satellitium i będzie działać ono maleficznie,?
Czy może benefiki w swojej godności i dodatkowo jako dyspozytory satellitium jakgdyby „odkażą” to satellitium i będzie działać ono beneficznie?
Z dwóch planet aspektujących jakąś jedną planetę, większe znaczenie ma ta, która jest silniejsza przez swą pozycję.
Z dwóch planet aspektujących jedną planetę, z których jedna jest malefikiem, a druga benefikiem - silniejszy jest zawsze malefik.
Efekt działania benefika silnego przez pozycję, ale w złym aspekcie malefika nie zrealizuje się inaczej jak po nieszczęściu.
www.logonia.org/archiwalia/passwd/ed6/as6-8.htm
Czy koniunkcję w satellitium uznaje się za aspekt? Czy bardziej maleficznośc planety w złej pozycji ukaże się poprzez trudny aspekt do satellitium np. przez kwadraturę?
Wzajemny stosunek planet do siebie jest tez istotny, zwłaszcza gdy, „nieprzychylne” sobie planety znajda się w koniunkcji w jednym domu i znaku.
Planety wrogie to Saturn i Mars .
Z tym, że Mars jest przychylny Wenus i Saturnowi.
Merkury jest neutralny
Vademecum Astrologii Konaszewska Rymarkiewicz
W satellitium Woody Allena brak malefików ale satellitium atakuje kwadraturą Saturn. Saturn atakuje więc także Jowisza, poza tym Saturn jest władca Marsa ( władcy 9 domu ) więc może stąd ten ateizm.
horoskop Woody Allena także tu www.astrolabium.pl/forum/3-astrologia-pr...limit=7&start=21
Satellitium w Skorpionie z 2 malefikami ma Maria Skłodowska www.astro.com/astro-databank/Curie,_Marie
Mars ma silna pozycję ale atakuje kwadraturą Jowisza. W satellitium jest Wenus, która w Skorpionie jest słaba, i która jest władcą 9 domu. Skłodowska tez była ateistką.
W satellitium Skłodowskiej Mars i Saturn sa sobie przychylne, a neutralny Merkury przyjmuje ich charakter – stąd bardzo przenikliwy, dociekliwy umysł oraz wyrwałość i siła w dążeniu do celu.
|
|
|
|
|
|
|
Re: Satellitium 1 Rok, 3 mies. temu
|
|
|
Jak odnosicie do satellitium tendencję, by planetę w ostatnich stopniach domu traktować już jako wpływającą na kolejny dom? Traktujecie taki układ jako satellitium, osłabione (?) satellitium, czy wcale nie bierzecie go pod uwagę?
Pozdrawiam
strofa
|
|
|
|
|
|
|
Re: Satellitium 1 Rok, 3 mies. temu
|
|
Na przykład przy analizie horoskopu Morinus od razu rzuca się w oczy stellum w XII domu (Słońce, Jowisz, Saturn, Księżyc). Oprócz tego od strony XI domu, ale przy samym wierzchołku XI znajduje się Wenus, co oznacza, że i ona ma określony wpływ na sprawy dwunastodomowe.Sam Morinus na ten temat pisał tak: „Przezwyciężyłem bardzo niebezpieczne i ciężkie choroby. Przez całe życie musiałem walczyć z fizyczną i duchową słabością, brakiem charakteru i podatnością na cudzą wolę. Niejednokrotnie dawałem się namówić na sprawy, które moja nierozsądna młodość traktowała jako przynoszące honor i sławę, ale które w istocie rzeczy przynosiły mi jedynie niewolę. Ponad dziesięć razy groziła mi gwałtowna śmierć, dokładnie 16 razy musiałem znosić podporządkowanie się innym porównywalne z całkowitą niewolą. Przeżyłem podstępne intrygi mnóstwa tajnych wrogów, wiele wysoko postawionych osób obchodziło się ze mną wyjątkowo niegodnie, wśród nich był sam kardynał Richelieu. A wszystkie te nieszczęścia przyniósł mi nie kto inny, jak on – Saturn najgorsza ze złoczynnych planet, którego esencjalna natura w swoim źle miała analogię i z esencjalną naturą znaku Ryb i z głównymi zasadami XII domu, ale zawsze udawało się mi jakoś wychodzić z tych nieszczęść, a za to powinienem być wdzięczny tylko swemu Jowiszowi i Wenus… Tylko one, ich silny status kosmiczny pomagały mi i jestem pewien będą pomagać do końca mego życia”.
Szczególnej uwagi wymaga planeta znajdująca się w pobliżu wierzchołka domu i tworząca do nich koniunkcję (szczególnie mocno dotyczy to wierzchołków domów kardynalnych) i jednocześnie będąca dominantem lub dyspozytorem stellum znajdującą w tym domu.
Znalezione przypadkiem dzięki Lucy ze strony arsscripti-2.pl/index.php?option=com_con...;id=92&Itemid=49
|
|
|
|
Ostatnio zmieniany: 2010/10/19 16:35 Przez neptis.
|
|
|